Alle berichten

Konijnenvaccinatie 🐰

7 april, 2022
Het voorjaar (de tijd van de stekende insecten) is de beste tijd om je konijn te vaccineren tegen de zeer besmettelijke konijnenziekten Myxomatose, RHD1 en RHD2. Deze virussen maken ieder jaar opnieuw veel slachtoffers onder de konijnen (zowel tam als wild) en verspreiden zich razendsnel. Eenmaal geïnfecteerd overleeft het konijn het meestal niet.
Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. Voorkom dus dat wilde konijnen in de tuin bij uw konijnen kunnen komen !
RHD wordt veroorzaakt door het calicivirus. Het virus komt vrij via het speeksel, de ontlasting of urine van het konijn. Het virus kan overgebracht worden door direct contact met besmette konijnen of stekende insecten. Daarnaast kan dit virus ook vele maanden in de omgeving overleven en zo via groenvoer, stro, hooi of besmette kleding uw konijn indirect alsnog besmetten.
Wij adviseren om konijnen elk jaar in de lente=april, mei of juni te laten vaccineren.
Dan is er een optimale bescherming tijdens de zomer en herfst, dit is de periode dat de grootste kans op een infectie met Myxomatose aanwezig is.
Is uw konijn nog niet gevaccineerd dan is ons advies om uw konijn zo snel mogelijk te laten vaccineren. Vaccineren kan vanaf de leeftijd van 5 weken oud.