Alle berichten

Op reis met uw dier naar het buitenland

12 juli, 2019

 

Voor reizen naar het buitenland heeft uw dier een vaccinatie nodig tegen Rabiës. Over het algemeen geldt dat deze minimaal 21 dagen voor vertrek gezet moet zijn. Naast de vaccinatie heeft uw dier een geldig Europees Dierenpaspoort nodig.  Niet onbelangrijk is het feit dat uw dier verplicht gechipt moet zijn voor de reis naar het buitenland. Verder zijn er binnen de EU  geen aparte gezondheids-verklaringen meer nodig.

Naast deze 3 verplichtingen gelden er nog heel veel regels die per land bepaald zijn, zoals het dragen van een muilkorf of het verplicht aanlijnen. Ook zijn in sommige landen ‘risicohonden’ niet meer welkom.     Met name de vechthondenrassen worden in sommige landen geweerd. De pitbull wordt vaak genoemd, maar er zijn meer rassen.

 

Handige vakantie-checklist

  • Zorg dat uw dier minimaal 21 dagen van te voren is ingeënt tegen hondsdolheid/ rabies.
  • Informeer tijdig waaraan u en uw dier moeten voldoen in het land van bestemming en de landen waar u doorheen reist.
  • Neem de juiste papieren mee als bewijs dat uw hond/kat voldoet aan de eisen door het land gesteld.
  • Zorg voor een goede tekenpreventie.Teken in Zuid-Europa, kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme(Borrelia)
  • Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen. U kunt uw hond/kat beschermen tegen hartworminfectie. Er zijn vele middelen werkzaam zoals Stronghold (één pipet per maand op de huid druppelen) of Milbemax (iedere maand behandelen met Milbemax en dit ook nog herhalen één maand na thuiskomst)
  • Zandvliegen in Zuid-Europa en in de tropen kunnen de ziekte Leishmania overbrengen. U kunt als eigenaar uw huisdier preventief beschermen. Dit verkleint de kans op beten van de zandvlieg.
  • Neem eigen voer mee voor de periode dat uw dier in het buitenland verblijft.
  • Tot slot: Denk eraan dat een op reis opgelopen ziekte langdurig aanwezig kan zijn, soms moeilijk te genezen is, maar ook maanden tot jaren na de vakantie pas tot uiting kan komen

 

Per land kunnen dus de regels verschillen. Zorg dat u goed op de hoogte bent van de regels omtrent de vaccinaties van het land waar u naar toe gaat en de landen waar u doorheen reist. U kunt de invoereisen/regels per land vinden op de website van het LICG.