Alle berichten

Uitbraak Kattenziekte

16 augustus, 2020

Blijft uw kat inenten!

Er is weer een uitbraak van kattenziekte in Nederland. Kattenziekte, ook wel panleucopenie of kattenparvo genoemd, is een zeer ernstige ziekte. Het geeft klachten van heftige diarree, braken, hoge koorts, sloomheid en zelfs plotselinge sterfte komen voor.

Het parvovirus bij de kat is enkel overdraagbaar naar andere katten en niet naar mensen of andere dieren. Besmetting gebeurt via ontlasting, besmette ruimtes, maar ook kleding en handen van eigenaren of verzorgers (dus ook binnenkatten kunnen besmet raken). Als het virus eenmaal een kat te pakken heeft, is het lastig om het dier er weer bovenop te helpen. Zelfs met intensieve zorg gebeurt het helaas regelmatig dat een kat toch overlijdt.

Vaccinatie tegen kattenziekte zit in het standaard schema. Kittens worden er op 9 en 12 weken voor gevaccineerd. Op de leeftijd van één jaar wordt de inenting herhaald, en daarna één keer per drie jaar samen met de jaarlijkse vaccinatie tegen niesziekte.

Zorg ervoor dat de vaccinatie van uw kat in orde is. Katten welke volgens schema 💉gevaccineerd worden, zijn beschermd tegen deze ziekte.