Vuurwerkangst bij honden kan komen door:
Hoe herken ik vuurwerkangst bij mijn hond?
Wanneer uw hond angstig is, is dit te zien aan zijn of haar gedrag. Het dier kan daarbij verschillende stress signalen uiten.
Angstgedrag
Een angstige hond heeft een lage staarthouding, oren plat in de nek en maakt zich klein, wil wegkruipen of vluchten, deinst of duikt in elkaar en loopt mogelijk achteruit, trilt soms over het hele lichaam en heeft grote pupillen. Stress-signalen bij de hond o.a.: Onrustig heen en weer lopen (conflictgedrag), niet willen eten, hijgen (zonder het warm te hebben), lippen aflikken (tongelen of beklikken), gapen (zonder moe te zijn), uitschudden, zichzelf krabben/bijten in de vacht, met een voorpootje omhoog blijven staan in stilstand (intentiepoot).
Troosten of niet?
Indien de hond zelf aangeeft dat hij of zij graag bij je wilt liggen, laat dit dat zeker toe. Daarbij is het wel van belang dat jij als eigenaar zelf ook ontspannen bent en normale routines aanhoudt, ook met oud en nieuw: een boekje lezen, beetje tv kijken en het huisdier gewoon normaal aanspreken. Het kan ook helpen om wat afleiding te geven door bv. een kauwbot/likmat of samen wat te spelen (touwtrek spelletje, piep beestje).
Waarschijnlijk geeft de hond zelf aan waar zijn individuele oplossingsrichting zit bij (vuurwerk)angst: sommige dieren gaan liever onder bed of in de bench liggen, terwijl andere de voorkeur geven om bij de eigenaar te gaan liggen. Uitgangspunt is dat het dier leidend is, dus forceer een dier niet om bij een persoon (of op een plek) te gaan zitten als hij juist aangeeft liever weg te willen. En andersom; stuur een huisdier juist niet weg als hij bij iemand wil komen zitten. Indien uw hond blijft ijsberen kan het wel helpen om te ondersteunen bij het vinden van een fijne plek zodat hij/zij weer rust heeft. Forceer dit echter niet.
Nog wat tips in het kort: