Kat

castratie & sterilisatie

Castratie

 

Wat is het?

Bij castratie worden de testikels verwijderd waardoor de productie van het mannelijk hormoon wegvalt.:

Waarom?

De kater is geslachtsrijp op de leeftijd van 6-7 maanden. Het is verstandig om de kater rond deze leeftijd te laten castreren om de volgende redenen.

  • Minder kans op sproeien en/of plassen in huis en de urine heeft een minder sterke geur
  • Minder zwerfgedrag
  • Minder vechten met andere katers

Nadelen?

Er is maar 1 nadeel namelijk de gewichtstoename na castratie. Met het juiste voer en de juiste hoeveelheid kan erge gewichtstoename voorkomen worden.

Hoe?

In tegenstelling tot bij de hond kan castratie bij de kater alleen operatief. Chemische castratie door middel van een implantaat is niet geregistreerd voor de kater. Het kan wel geprobeerd worden maar er is geen garantie dat het effect heeft.

Wanneer?

Op een leeftijd van 6-7 maanden. Of eerder als de kater al eerder hormonaal gedrag vertoont zoals sproeien in huis.

 

Sterilisatie

 

Wat is sterilisatie?

Sterilisatie is een verkeerd gebruikte term. We verwijderen  namelijk de eierstokken in plaats van ze alleen door te halen. Het gaat dus om een castratie maar om verwarring te voorkomen noemen we het bij de poes een sterilisatie en bij de kater een castratie.

Waarom?

  • Ongewenste krolsheid en dekkingen voorkomen. De meeste katten worden op een leeftijd van 6-7 maanden oud krols en zijn vanaf dat moment vruchtbaar. Van nature hebben ze een seizoensgebonden krolsheid. Het langer worden van de dagen in het voorjaar stimuleren de start van de krolsheid maar tegenwoordig kan de krolsheid het hele jaar optreden. De krolsheid duurt gemiddeld zo’n 5-7 dagen. Wordt ze niet gedekt volgt er na een paar weken een nieuwe krolsheid. De kat heeft net als het konijn een geïnduceerde eisprong. Dat wil zeggen dat de dekking de eisprong in gang zet.
  • Schijndracht voorkomen
  • Baarmoederontstekingen: als de poes gesteriliseerd is en de hormonale invloed wegvalt kan ze geen baarmoederontsteking meer krijgen.
  • Melkkliertumoren: katten kunnen op latere leeftijd melkkliertumoren krijgen. In tegenstelling tot bij de hond zijn de tumoren vaak (in 80-90% van de gevallen) kwaadaardig. Sterilisatie op jonge leeftijd verminderd de kans op melkkliertumoren.

 

Nadelen?

Er is maar 1 nadeel namelijk de gewichtstoename na sterilisatie. Met het juiste voer en de juiste hoeveelheid kan erge gewichtstoename voorkomen worden.

Hoe?

Bij de sterilisatie verwijderen we alleen de eierstokken tenzij de baarmoeder er afwijkend uitziet. Bij de kat is er door wegname van de hormonale invloed ook geen kans meer op een baarmoederontsteking. Het voordeel van alleen de eierstokken wegnemen is dat de operatiewond kleiner is.

Wanneer?

De poes kan vanaf 6 maanden oud gesteriliseerd worden.
Als een nestje nog de wens is kan tijdelijk de poezepil gegeven worden tot de poes oud genoeg is voor een nestje. Langdurig geven van de poezepil  geeft een grote kans op baarmoederontsteking en  melkkliertumoren op oudere leeftijd.