Hond

castratie & sterilisatie

Castratie reu

Wat is castratie?

Bij castratie worden de testikels verwijderd waardoor de productie van het mannelijk hormoon wegvalt.:

Waarom?

Bij de reu zijn er in tegenstelling tot bij de teef geen echte gezondheidsrisico’s verbonden aan het niet laten castreren. Wat zijn dan wel redenen voor castratie?

  • Door castratie kan de hond minder dominant en rustiger worden. Afwijkende gedragingen zoals rijden, teefjes bespringen, territoriaal gedrag en weglopen kan sterk verminderen tot verdwijnen. Aangeleerde gedragingen die niet hormonaal gebonden zijn, zijn echter niet op te lossen met castratie!
  • Voorhuidsontstekingen: de niet gecastreerde reu zal regelmatig zijn penis uitschachten en met het terug inschachten komen er vuil en bacteriën mee naar binnen waardoor een ontsteking ontstaat. Dit is te behandelen door middel van  wassen van de voorhuid maar kan alleen voorkomen worden met castratie.
    Als de hond er ernstig last van heeft kan het een reden zijn voor castratie.
  • Medische aandoeningen als prostaatproblemen of tegelijk met het verwijderen van perianaalkliertumoren of herstel van een  hernia perinealis.

Nadelen?

  • Na de castratie heeft de hond aanleg om dikker te worden. Het juiste voer en met name de juiste hoeveelheid kan echter overgewicht voorkomen.
  • Vachtveranderingen: bij honden met een halflange vacht kan het zijn dat de vacht meer gaat krullen en wat doffer wordt.
  • Kwaadaardige tumoren prostaat (prostaatcarcinoom). De gecastreerde reu heeft iets verhoogde kans op het ontwikkelen van dit type tumor.

Hoe?

Castratie kan operatief of chemisch.
Bij een chemische castratie wordt de hond door middel van een implantaat (suprelorin), wat onderhuids wordt aangebracht “gecastreerd”. Dit kan zonder narcose en werkt een half jaar tot een jaar. Het grote voordeel is dat dit omkeerbaar is in tegenstelling tot operatief castreren.
Bij  chirurgische castratie worden de testikels verwijderd waardoor de productie van het mannelijk hormoon wegvalt.

Wanneer?

Ons advies is uw hond niet voor 10-12 oud maanden te laten castreren.

 

Sterilisatie teef 

Wat is sterilisatie?

Sterilisatie is eigenlijk een verkeerd gebruikte term aangezien sterilisatie eigenlijk betekent dat we de eileider alleen door zouden halen. Dit is niet het geval want we verwijderen de eierstokken en eigenlijk castreren we dus de teef.
Om verwarring te voorkomen wordt het verwijderen van de geslachtshormoon producerende organen bij de reu een castratie genoemd en bij de teef een sterilisatie.

Waarom?

Sterilisatie van de teefjes is iets wat wij als praktijk altijd adviseren en wel om de volgende redenen.

  • Het niet meer loops worden en geen kans meer op ongewenste dekkingen.
  • Geen schijndracht meer
  • Als bescherming tegen het ontwikkelen van melkkliertumoren
    25% van de niet gesteriliseerde teven kan op latere leeftijd melkkliertumoren ontwikkelen. Deze kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Na vroege sterilisatie is de kans op melkkliertumoren aanzienlijk kleiner (<5%)
    Met elke loopsheid die ze doormaakt stijgt de kans en na 4-5 loopsheden is er geen verschil meer.
  • Baarmoederontsteking
    Ook dit zien we bij ongeveer 25% van de niet gesteriliseerde teven. Meestal op latere leeftijd. Hierbij bestaan er 2 vormen namelijk de gesloten vorm waarbij de baarmoedermond gesloten is en de open vorm waarbij deze open staat. Bij deze tweede vorm ziet u de typische uitvloei.
    Een baarmoederontsteking is een gevaarlijke aandoening waarbij de hond erg ziek kan zijn. De gesloten vorm heeft als gevaar dat er geen uitvloei is en het daarmee later wordt opgemerkt. Na sterilisatie is er door het wegvallen van de hormooninvloed geen kans meer op een baarmoederontsteking

Nadelen?

Er zijn ook een paar nadelen verbonden aan sterilisatie.

  • Na de sterilisatie heeft de hond aanleg om dikker te worden. Het juiste voer en met name de juiste hoeveelheid kan echter overgewicht voorkomen.
  • Vachtveranderingen: bij honden met een halflange vacht kan het zijn dat de vacht meer gaat krullen en wat doffer wordt.
  • Karakterveranderingen: meestal zien we geen nadelige veranderingen in het karakter. Bij honden die voor de sterilisatie al wat dominant waren kan dit verergeren na de sterilisatie.
  • Incontinentie:
    Gesteriliseerde teven hebben een kleine kans incontinent te worden op oudere leeftijd door het wegvallen van het vrouwelijk hormoon wat een positieve invloed op de sluitspier van de blaas zou hebben.
    Met name de grotere rassen zijn hier gevoelig voor. Een vervelend probleem maar het is goed te behandelen met medicatie. 

Hoe?

Bij de sterilisatie verwijderen we alleen de eierstokken tenzij de baarmoeder er afwijkend uitziet. Bij de hond is de kans op baarmoedertumoren nauwelijks aanwezig en door wegvallen  van de hormonale invloed is er ook geen kans meer op een baarmoederontsteking.
Het voordeel van alleen de eierstokken wegnemen is dat de operatiewond kleiner is waardoor er minder littekenweefsel is en de hond eerder weer fit is.

Er bestaat ook de laparoscopische sterilisatie ofwel kijkoperatie. Hierbij wordt er in plaats van een snede 2 kleine steekgaatjes gemaakt waarlangs met een camera en speciaal instrumentarium de eierstokken verwijderd kunnen worden.
Onze praktijk kan deze methode niet in huis doen en moet u doorverwijzen hiervoor.

Wanneer?

Wij adviseren om  de kleinere rassen ( minder dan 20 – 25 kg ) op de leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren.
Voor de grotere rassen (vanaf 25 – 30 kg ) raden we aan om ze  10-12 weken na  de start van  de 1e loopsheid te steriliseren.