Hond

parasieten

Vlooien

Vlooien zijn uitwendige parasieten die leven op de huid van uw hond. Besef dat slechts een fractie (ca. 10%) van de vlooien óp de hond leeft, de rest bevindt zich in de omgeving, uw huis dus!

Vlooien kunnen ernstige jeuk en allergie veroorzaken, waarbij de hond zich tot bloedens toe open kan krabben, likken en bijten. De vlo is tevens een overdrager van vele vervelende ziekten. Zo is het de tussengastheer van de hondenlintworm (welke ook gevaarlijk is voor mensen). Bij heel ernstige vlooieninfecties kan uw hond bloedarmoede krijgen.

De conclusie is duidelijk: voorkom vlooien. Hoe vaak u moet ontvlooien is afhankelijk van het gekozen product. Behandel altijd ál uw dieren. Indien u vlooien heeft gezien, vergeet dan ook niet de omgeving te behandelen.

Vraag eventueel aan uw dierenarts om advies bij het bestrijden van vlooien.

Teken

Teken zijn kleine parasieten die behoren tot de klasse van de spinachtigen.
De kop van de teek heeft een zuigsnuit die de huid van de gastheer kan doorboren om bloed te zuigen. Ze laten zich na de bloedmaaltijd (die enige uren tot dagen kan duren) weer vallen. een volgezogen teek kan wel één centimeter groot zijn en bolrond van vorm

Teken komen vooral voor in bosrijke gebieden en zijn actief bij een omgevingstemperatuur boven 2 graden celsius; de piek ligt tussen mei en september.

Gevolgen van tekenbeten

De tekenbeet kan huidirritatie, jeuk en huidontstekingen veroorzaken.
Een veel groter probleem van een tekenbeet is de kans op een ziekte die over gedragen wordt via het speeksel van de teek. De belangrijkste daarvan is met stip de ziekte van Lyme.
Tekenbestrijding
Het allerbelangrijkste is om een teek op uw hond zo snel mogelijk te verwijderen. Aangezien een teek de eerste 24 uur niets doet is de kans op overdracht van ziekten in deze eerste periode nihil. Bij het verwijderen dient de teek niet beschadigd te worden. Behandel de teek vooraf niet met alcohol, omdat deze hierdoor juist zijn speeksel zal verspreiden. Er zijn verschillende speciale tekenpincetten of tekenlepels op de markt om effectief een teek te verwijderen.

Naast het verwijderen van de teek zijn er voor de hond diverse middelen om ook preventief te behandelen; in pipetvorm, als halsband en ook als tablet.

Wormen

Uw dier kan besmet worden met verschillende soorten wormen. De meest bekende worm in Nederland is de honden- of kattenspoelworm (Toxocara spp.). Andere wormsoorten die we in Nederland tegenkomen  zijn lintwormen, zweepwormen, haakwormen , hartworm en longworm.

Het algemene ontwormingsadvies is om uw hond of kat vier keer per jaar te ontwormen. Dit is niet alleen van belang voor de gezondheid van uw huisdier, maar ook voor de volksgezondheid, aangezien de wormen ook mensen kunnen infecteren.

Ook voor binnenkatten wordt geadviseerd om ze regelmatig te ontwormen: wormeieren kunnen ook met schoeisel en kleding mee naar huis genomen worden en via bijvoorbeeld de deurmat door de kat verder in huis worden verspreid.

Voor het ontwormen van uw huisdieren kunt u gebruik maken van de bekende ontwormingstabletten of pasta. Maar voor dieren waarbij het lastig is om tabletten te geven zijn er tegenwoordig ook pipetjes beschikbaar: door de vloeistof op de  huid te druppelen worden de wormen in de darmen van uw huisdier gedood en uit het lichaam afgevoerd. Voor meer informatie kunt u altijd bij ons terecht.

 

 

Spoelwormen

De bekendste wormen in Nederland is de spoelworm Toxocara . De volwassen dieren zien eruit als dunne ronde slierten en kunnen lijken op elastiekjes.  Een groot deel van de honden en katten in Nederland raakt besmet. Pups worden vooral besmet door hun moeder, dit kan al in de baarmoeder gebeuren of bij het drinken van de moedermelk. Alle honden kunnen zich besmetten door opname van wormeitjes die zich in omgeving bevinden Deze eitjes, met larven erin, kunnen in de grond wel tot een jaar lang blijven leven. Honden kunnen zich ook besmetten door het opeten van een toevallige tussengastheer of door het eten van rauw vlees.

Lintwormen

Lintwormen zijn lange platte dunne wormen die uit verschillende ‘stukjes’ (segmenten) bestaan. Een segment kan soms lijken op een rijstkorrel. Er bestaan verschillende soorten lintwormen, zoals Dypilidium caninumTaeniae spp en Echinococcus multilocularis (vossenlintworm).  De lintworm wordt overgebracht door vlooien en muizen

Zweepwormen

De zweepworm, ook wel kennelworm of Trichuris vulpis genoemd, leeft in de darm en kan bloederige en slijmerige ontlasting veroorzaken. De eieren zijn zeer besmettelijk en kunnen lang in de omgeving aanwezig blijven. Besmetting met zweepwormen vindt plaats door opname van met eitjes besmette aarde of doordat besmette aarde aan de vacht blijft plakken en met likken wordt ingeslikt.

Haakwormen

Ook de haakwormen Uncinaria stenocephala en Ancylostoma caninum komen overal voor. Ze kunnen (bloederige) diarree en in meer ernstige gevallen vermagering veroorzaken.  Dieren raken besmet door het eten van larven die zich in het milieu bevinden. Veel vossen in Nederland zijn besmet met haakworm; honden lopen kans om besmet te raken via de uitwerpselen van vossen.

De hartworm

De franse hartworm is een andere naam voor de worm Angiostrongylus vasorumIn tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt deze niet alleen in Frankrijk voor. Ook in Nederland kan een hond besmet raken met deze worm. Hartworm wordt overgebracht door mugjes. De worm leeft in het hart en de bloedvaten van de longen en kan leiden tot ernstige hart- en longproblemen.

Longworm

Zowel honden als katten kunnen longwormen krijgen.
Bij de  longworm  is een tussengastheer nodig,  de hond of kat besmet zich door het opeten van een besmette slak of door het opeten van een kikker (hond), muisvogel  (kat) die eerder die slak at.
De larfjes gaan uit de darmen via de lever, via het hart naar de longen. Onderweg zijn ze volwassen geworden. De inmiddels 1,5 tot 2,5 cm grote, volwassen wormen nestelen zich in de kleine longslagaders. Alle longwormen leggen eitjes, die jonge larfjes worden. De eitjes of larfjes worden opgehoest, doorgeslikt en (meestal als larve) uitgepoept.
Honden kunnen zich ook via de ontlasting van andere honden besmetten met larven van Oslerus osleri. Deze worm wordt ook direct van teef op pup overgebracht.