Hond

euthanasie

Euthanasie

Afscheid nemen van uw huisdier is altijd moeilijk, maar in sommige situaties is dit wel het beste voor het dier. Het is iets waar we liever niet aan denken, helaas komen veel huisdiereigenaren hier vroeg of laat toch mee in aanraking.

Wat is het allerbeste en optimale moment om afscheid te nemen?

Iedereen wil graag zijn/haar dier een lijdensweg besparen, maar besluiten wanneer er moet worden ingegrepen blijft altijd moeilijk.
Per dier en situatie moet de beslissing tot euthanasie nauwkeurig worden afgewogen. De kwaliteit van leven is daarbij doorslaggevend. Indien een dier niet meer beter kan worden en geen kwaliteit van leven meer heeft, kan de eigenaar besluiten om verder lijden te besparen en voor euthanasie te kiezen. Onze dierenartsen begeleiden u graag in dit lastige proces en zullen u helpen de juiste beslissingen te nemen. Wij hebben eventueel ook een boekje met overdenkingen over dit onderwerp.

Hoe gaat euthanasie in zijn werk?

Het inslapen van een dier kan op verschillende manieren. De manier waarop is o.a. afhankelijk van het type, karakter en de toestand van het dier. Van te voren zal dit aan u worden uitgelegd.
In de meeste gevallen zal een dier 2 injecties toegediend krijgen, waarvan de 1ste een narcosemiddel is. Deze injectie dient om het dier rustig in slaap te laten vallen.
Wanneer uw dier voldoende diep onder narcose is zal de dierenarts de 2e injectie toedienen waarop uw huisdier vredig inslaapt. Deze 2e injectie werkt over het algemeen vrij snel, dat wil zeggen binnen enkele minuten.

Een paar dingen om rekening mee te houden direct na het overlijden:

– Honden en katten houden hun ogen open als ze overleden zijn
– De spieren van het dier kunnen soms wat gaan trillen
– Dieren kunnen hun urine en ontlasting laten lopen
– Dieren kunnen nog een paar keer diep zuchten hierbij hun bek openen en/of een geluidje maken

Tot slot: Voor alle dieren is het prettig als het baasje erbij is, zeker tot het moment dat ze diep slapen. U mag, maar hoeft niet bij de laatste injectie aanwezig te zijn.

Na euthanasie

Na het overlijden van een huisdier zijn er verschillende mogelijkheden:
– Thuis begraven
– Crematie bij een dierencrematorium, dit kan individueel of in een kleine groep.
Wanneer voor een individuele crematie wordt gekozen, kunt u het as retour krijgen, eventueel in een mooie urn.
U kunt uw dier zelf weg te brengen maar wij kunnen ook zorgen voor het vervoer naar het crematorium.
– Het dier kan bij ons op de praktijk achtergelaten worden voor ‘destructie’. De overleden dieren worden bij ons opgehaald en samen
met andere huisdieren verbrand.